Кошница

0 продукта

Виж кошницатаКупи

Специална оферта

лв лвКупи
oставащо време:
-

Блог

Как да направим уникални великденски яйца?Великден наближава и ние много се вълнуваме как ще ни се получи с боядисването на яйцата! Преди да започнем да ги боядисваме обаче е важно да ги сварим правилно. Може би някои смятат, че това не е голяма философия, защото едва ли не всеки ден варим яйца, но за Великден те трябва да са твърдосварени и здрави. Като начало, ако е възможно, купете яйцата няколко дни по-рано, за да не са съвсем пресни. Много важно е яйцата да се варят в тенджера с широко дъно, в която да се наредят на гъсто на един ред, за да не се удрят едно в друго. Някои съветват да слагаме и вестник на дъното, но според нас, ако се подредят добре, вестникът е излишен. Яйцата трябва задължително да са със стайна температура, да се сложат в студена вода, която да не се загрява прекалено бързо. За да е по-здраво яйцето, сложете лъжица сол, а за да хванат боите по-добре добавете и лъжица оцет. При завирането на водата, котлонът може да се намали, за да не ври водата много силно. За да бъдат яйцата твърдосварени, е препоръчително да се варят поне 8-9 минути, а ако са по-големи - около 11. При махането от котлона яйцата трябва да се охладят със стодена вода, за да се спре процесът на варене. Може да се поставят и в купа с лед, но това вече зависи от боите, с които ще ги боядисвате, защото в упътването на някои се изисква яйцата да са топли.


Да преминем към боядисването 
Първото яйце, както всички знаем, трябва да е червено. С него правим кръстче на челата на членовете на семейството за здраве. После яйцето се пази до следващата година, когато ще видим каква ще е тя.
Наред със стандартното боядисване на яйцата в един цвят, ето и няколко по-интересни и не много трудни техники за боядисване:

Боядисване с дантела
Увийте яйцата с дантела, завържете с ластиче или залепете със силно тиксо и ги потопете в боята.

Боядисване с желатин
Разтварете два желатина в студена вода и ги разопете на водна баня. После потопете сварените и охладени яйца в желатина. След като извадите яйцето го нарисувайте на ръка с помощта на затоплени перлени бои. Боите трябва да са течни, за да могат да се приготвят по този начин. Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Яйцата изсъхват бавно.

Боядисване на точки или райета
Това е един от най-любимите ни начини. Слад като сте боядисали яйцата в един цвят, можете да направите точки с помощта на гумичка от молив, потопена в течни или акварелни бои. Точки можете да направите и с пукащо фолио. Райета можете да направите или отново с четка или като ги поядисате, като предваритално сте ги омотали с ластик.

Декупаж със салфетки
Този начин на оцветяване е много интересен и освен че яйцата стават изключително красиви, ставата и по-здрави. Можете да направите декупаж както с цяла салфетка, така и само с изрезки. Освен салфетки ви е необходим и леко разбит белтък за залепването. Първо се слага салфетката и отгоре се намазва с белтък. Това е! Лесно и красиво! Веднага щом започне да се маже с белтък, салфетката ще се залепи за яйцето. В този момент се фиксират участъци, които са се нагънали или пък нарочно се правят гънки като ефект. Яйцето се оставя върху хартия за печене за 3-4 часа или докато изсъхне напълно. Може да правите декупаж както на бели, така и на вече боядисани яйца.

Боядисване с цветя, листа и тревички
Позната техника, която води природата в дома ни. Просто изберете красиви дребни цветя и листа и ги фиксирайте внимателно върху яйцата с помощта на тънък чорапогащник и ластиче, с което да стегнете здраво. Много добра идея е така направените (този път сурови) яйца да се сварят във вода с люспи от лук. Преди да пуснете яйцата в отварата, луковите обвивки трябва се варят около половин час. Между другото, ако преди да сложите яйцата да се варят ги завиете в люспите, по тях остава интересен мраморен рисунък. Хем ще останат здрави, хем ще се боядисат в естествени кафеникави тонове.

Яйца в преливащи се нюанси
Поставете яйцето в чаша с боя, която обхваща малка част от него, и изчакайте няколко минути, преди да добавите още малко вода. Доливайте по малко вода и изчаквайте, докато яйцето е изцяло покрито с вода. Яйцата се получават в прекрасни преливащи се нюанси.